dilluns, 29 d’abril del 2013

La compassió

Aquest matí la imatge d'un home vell m'ha commogut. No suporto veure els nens que ploren, no suporto sentir els adults que ploren, però el que em trenca més el cor és saber que hi ha un vell que plora.
La compassió és un sentiment que potser és la base de l’ètica i un sentiment que ens convé per a la perpetuació de la nostra espècie. No tots els humans la senten (en sobren casos a la història i a la vida), ni tots la vivim de la mateixa manera ni reaccionem davant de les mateixes coses, fins i tot nosaltres mateixos no sempre responem amb la mateixa intensitat al mateix estímul. Els éssers més compassius penso que serien aquells que han extès el sentiment de patir amb l’altre a totes les criatures capaces de sofrir, siguin humanes o animals o fins i tot podria donar-se el cas que fossin plantes. Des d’aquest punt de vista entenc la gent que no menja carn per evitar el patiment animal o aquella que adorm el marisc fresc en alcohol abans de posar-lo a bullir a l’olla o que directament no en menja. Després hi ha totes unes altres sèries de persones que estan més a prop o més lluny d’aquest plantejament però el que em sembla clar és que qui ha extès la compassió a tots els éssers del planeta és perquè ja sent l’empatia cap als humans. La compassió als animals vindria a ser com una extensió més.
A propòsit d’això penso també ara amb un relat excel·lent de David Monteagudo que apareix al llibre ‘El edificio’ titolat ‘El garaje’ que colpeix amb força.
També relacionat amb això, la tauromàquia. M'agraden molt els gravats de Picasso sobre les ‘corrides’ i les pintures d'en Barceló inspirades en el mateix tema, però això no té res a veure amb què m'agradin els toros. No suporto veure patir ningú.

diumenge, 28 d’abril del 2013

28 d'abril

La pluja llençant-se en picat contra els vidres de les golfes. Tornar-la a sentir després d'una llarga temporada de silencis és una pura delícia. Els sons més elementals, més senzills, el soroll del vent, el crepitar de la pluja sobre l'asfalt, com raja l'aigua, el riu avall precipitant-se. La gespa xuclant i amortint com una catifa els cops de la pluja.
Els para-brises del vehicle van colpejant per esborrar les gotes del vidre...i estem arribant a casa. I fa més fred. Els arbres verdíssims ragen i ragen. S'inundarà el garatge de l'edifici de més avall on van a parar totes les fulles que el vent arranca del carrer. Olor d'aigua. Fang en la soca dels plataners. Poesia visual, potser.
Exposició ahir a La Pedrera, Ars combinatòria. Fotografies poètiques de Chema Madoz i poemes fotografiats d'en Joan Brossa, de Salvador Espriu. Un núvol atrapat dins d'una gàbia, Una escala recolzada en un espill aconsegueix que es pugui pujar i baixar alhora... Efectes màgics.


divendres, 26 d’abril del 2013

26 d'abril

Un dia de llevantada que recorda més a la tardor que a la primavera que hem viscut en els darrers dies. A més com que els quatre cirerers del parc ja han perdut les flors la sensació de puixança de l'estació sembla que ha minvat. Els núvols es passegen d'una banda a l'altra del cel i només de tant en tant deixen algunes clarianes. Hem hagut de treure un altre cop les jaquetes que havíem guardat al fons de l'armari. Ja no fa calor.
Hem resistit Sant Jordi un any més, amb milers de persones per la ciutat circulant, volent arribar a la vora de les parades de llibres i amb ell els egos dels escriptors, que s'autoproclamen a tort i a dret,  també sembla que ha tornat a un estat més digne. Entre els llibres més venuts ’Victus’ una novel·la històrica que jo vaig deixar poc després de les dues-centes pàgines, i en té vora sis-centes. No sé què em passa amb la novel·la històrica, tants esdeveniments, tants protagonistes m'atabalen de tal manera que m'impedeixen paladejar la literatura en sí. Jo trobo que als llibres no han de passar gaires coses més que les estrictament necessàries i encara potser massa sovint em sobren fets. La literatura contemplativa, més descriptiva, menys narrativa m'interessa més. Potser es deu al fet que tinc mala memòria. O que com que sóc escèptica em calen brins de veritat, cosa que sí que proporcionen les memòries, els dietaris, les cartes, les biografies, el periodisme literari. Hi ha escriptors però amb els quals aquest verisme el trobo quasi en en els primers mots, però són ben pocs. La novel·la, tantes que n'he llegit! per a mi va perdent el sentit en el món de la tecnologia afalagadora i les presses. Hi ha tantes coses i tant bones avui dia! M'agraden més, doncs, els relats, la narrativa curta. I la poesia, clar. En la literatura no cerco la distracció sinó la bellesa i la reflexió.