dijous, 13 de novembre del 2014

Capítol 1



1. 

A allò que han heretat, sigue la terra, l’ofici, la casa o el paisatge, li han donat una volta. Tot el que hagués pogut ser una senzilla continuïtat ha esdevingut per a ells una resistència i, més encara, la font de la seua creació.

Preserven el que van mirar els seus pares, el que van tocar els seus vells o els camps o la casa o les muntanyes, amb un respecte antic. Es mesclen amb els seus avantpassats i en parlen sovint tant dels que hi són com dels que ja no hi són. Estimen aquelles coses i aquestes. Totes les han fet seues.

No deixen que els temps s’adormigue, que la darrera paraula sempre està per dir i el futur a cada minut va coent-se. Per això respecten, inventen, salven. Per això fan el que fan.

Tenen un vincle poderós amb la terra i un cop de romanticisme sense el qual res del que treballen no seria possible. Ningú d’ells no es farà mai ric, que no cal, que per viure ja en tenen prou.

Han seguit el llarg camí de la força que marca el temps i la natura. Cada cosa està en el seu lloc i no en cap altre: els ànecs van allí, on nidifiquen les aus; les tòfones allà, on manen les carrasques i la tradició; l’arròs, on hi havia aigua i gra; l’oli on arrelen les oliveres antigues...
Ens han salvat la terra, els oficis, els camps, la mar, el riu, les muntanyes...