dilluns, 17 de juny del 2013

Capgirant els termes


 ‘Vivim en el millor dels móns possibles’, escrivia Leibniz fa més de tres-cents anys. Shopenhauer dos-cents anys més tard replicava la filosofia optimista de Leibniz amb un profund pessimisme: la vida és dolor. De la filosofia de l'un i de l'altre en deriven els termes optimista i pessimista que tant fem servir avui no per a designar una ‘filosofia optimista’ o una ‘filosofia pessimista’ sinó per parlar de les característiques psicològiques que classifiquen als individus en aquells que davant del mateix got el veuen mig buit, els pessimistes, o el veuen mig ple, els optimistes.
Però abans de la percepció, mig ple o mig buit, i seguint amb l'exemple, hi ha una idea preconcebuda en la persona que ho percep: la idea de com ha d'estar el got. És això, el que pensa que hauria de ser, l'ideal, el que determina la mirada i la interpretació que en fa de la quantitat de líquid que conté el vas.
 Així, l'optimista veu el got mig ple perquè s'ha plantejat abans que podria estar ben buit. Com que està a la meitat i no buit, com podria haver esperat, es dóna per satisfet. El motiu de conformar-se amb el que toca, amb la realitat (l'optimista és un realista), és perquè el que espera no és tan rodó, tan ambiciós com el que podria anhelar un pessimista per al qual les coses aspirarien a la perfecció, en el nostre cas al got ple. D’aquí la profunda decepció que li provoca a un pessimista un món que està molt lluny de ser el millor dels móns possibles, perquè ell aspira a més (el pessimista és un idealista): un món sense malaltia, pobresa, desigualtat, guerra, etcètera. I ara se m'acut que un temperament perfeccionista és gairebé sempre o sempre un temperament pessimista per la raó que ja he comentat abans. Un optimista, en canvi, seria aquell al qual les coses ja li semblen bé perquè no n'espera molt ni aspira a tanta bondat. I per aquest motiu també crec que tot rebel seria un pessimista, si més no en el sentit que he comentat abans.

Arribats a aquest punt em pregunto si els termes optimista i pessimista no haurien de ser usats en el sentit contrari...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada