dilluns, 29 d’abril del 2013

La compassió

Aquest matí la imatge d'un home vell m'ha commogut. No suporto veure els nens que ploren, no suporto sentir els adults que ploren, però el que em trenca més el cor és saber que hi ha un vell que plora.
La compassió és un sentiment que potser és la base de l’ètica i un sentiment que ens convé per a la perpetuació de la nostra espècie. No tots els humans la senten (en sobren casos a la història i a la vida), ni tots la vivim de la mateixa manera ni reaccionem davant de les mateixes coses, fins i tot nosaltres mateixos no sempre responem amb la mateixa intensitat al mateix estímul. Els éssers més compassius penso que serien aquells que han extès el sentiment de patir amb l’altre a totes les criatures capaces de sofrir, siguin humanes o animals o fins i tot podria donar-se el cas que fossin plantes. Des d’aquest punt de vista entenc la gent que no menja carn per evitar el patiment animal o aquella que adorm el marisc fresc en alcohol abans de posar-lo a bullir a l’olla o que directament no en menja. Després hi ha totes unes altres sèries de persones que estan més a prop o més lluny d’aquest plantejament però el que em sembla clar és que qui ha extès la compassió a tots els éssers del planeta és perquè ja sent l’empatia cap als humans. La compassió als animals vindria a ser com una extensió més.
A propòsit d’això penso també ara amb un relat excel·lent de David Monteagudo que apareix al llibre ‘El edificio’ titolat ‘El garaje’ que colpeix amb força.
També relacionat amb això, la tauromàquia. M'agraden molt els gravats de Picasso sobre les ‘corrides’ i les pintures d'en Barceló inspirades en el mateix tema, però això no té res a veure amb què m'agradin els toros. No suporto veure patir ningú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada